sdílet

25/05/2022

hana magula

Dům do svahu

dům do svahu

Pro většinu lidí je pozemek do svahu  noční můrou. Alespoň na ten první pohled. Ale když se podíváte na ten druhý pohled (a leckdy i třetí ) nemusí to být zase tak špatné. Proč?

 

Zahrada jako na dlani

Představte si, že si  po dlouhém a náročném dni sednete na terasu nebo dvorek, nasáváte vůni a chuť kávy nebo čaje ve Vašem nejoblíbenějším hrnečku a před Vámi se rozprostře celá zahrada. Ne jen část zahrady kam by na rovině dohlédlo oko jen do určité vzdálenosti. Ale celá zahrada, v celé své kráse, odspodu až nahoru. Kochali byste se  kaskádami Vašich nejoblíbenějších květin a keřů, díky přenádherným barvám byste nevěděli kam dřív s očima. A to nejen v létě ale i na podzim, který umí být barvami opravdu vymalovaný. Vybudovat takovou zahradu je jistě náročnější, ale za ten pohled určitě stojí. V dnešní době existují už i firmy, které se na zahrady do svahu přímo specializují. Zpevnění svahu je totiž u druhu této zahrady základ a konzultace s odborníkem, i kdyby jen mrknutí jeho odborného oka na statiku svahu, opravdu doporučuji.

 

dům do svahu

 

Ach ten kopec…

Je jasné, že ne každý si může ale takovouto zahradu dovolit, například hlavně ze zdravotních důvodů. Také si dokážu představit, že pro starší lidi může být dům či zahrada do svahu velkou překážkou. Ono přece jen vyšlapat ten sklon neustále nahoru a dolů nemusí být pro každého to pravé. ALE- existuje spousta způsobů, jak se sklonem zahrady pracovat a co vybudovat, abyste  svah viděli v celé jeho kráse, aby stoupání po něm nebylo tak náročné. Tady přichází  na řadu právě odborníci, jejichž rady jsou opravdu nad zlato.

 

dům do svahu

 

Na co si dát pozor při pozemcích do svahu

Nerada se opakuji, ale k tomuto bodu bych opravdu vřele doporučila přizvat si ještě před koupí pozemku renomovaného odborníka. Přece jen takovou investici neděláte často. A pokud byste potřebovali nasměrovat trochu blíž odborněji, opravdu vřele doporučuji článek mého oblíbeného online magazínu, kde vše krásně vysvětlují z odborné stránky a nasměrují Vaše myšlenky a kroky dál:

https://www.veselebydleni.cz/magazin/stavba-na-svahu-vyhody-a-nevyhody

 

Nejkrásnější květiny a keře do svahu

Není nad to umět vytvořit zahradu, která kvete celý rok. A opravdu nezáleží na tom, jestli je na rovince nebo do svahu. Opravdu se svahů nebojte. A já přidávám na závěr jen pár svých tipů na kytičky do svahu, těch mých úplně nejoblíbenějších. Patří k nim hlavně Barvínky a Plaménky, které můžou hrát všemi barvami a vytvoří tak na svahu překrásné barevné zátiší. Mám také moc ráda Tařičku, jejíž fialové koberce obdivujeme v nejedné předzahrádce. Svítí už nádherně z dálky. Například také Šalvěj a Mateřídouška vždycky zaujme mé oko. A v neposlední řadě jsou kvítečka mé babičky, které mi při pohledu na ně vždy připomenou dětství a vykouzlí nostalgickou vzpomínku. Je to Lupina a Kohoutek. S postupem let jsem zjistila, že mi na zahrádce dělá moc dobře fialová a modrá barva. Proto kdyby bylo na mě, nejspíš bych svoji zahrádku do svahu vymalovávala v těchto barvách.

 

dům do svahu

 

Vaše paleta barev

Pokud máte nějaké své nejoblíbenější kytičky do svahu, dejte mi prosím vědět, moc ráda se inspiruji a zasadím si je díky vašim radám. Tyto osobní doporučení mám vždycky nejraději, opravdu a poctivě si tyto ověřené rostlinky pořizuji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *