sdílet

25/05/2022

hana magula

Proč Gazdina z Moravy?

gazdina z moravy

Tento název vyplynul naprosto přirozeně ze života, bez jakéhokoliv přemýšlení. Vzala jsem si totiž Slováka a tamějším hospodyňkám se říká gazdina. Naši přátelé, kamarádi a rodina už nám neřeknou jinak než: „Tak co, jak jde vaše gazdovstvo, gazdino a gazdo“. Tak už nám to nějak tak zůstalo. A protože jsem se přestěhovali na naši milovanou Moravu, „Gazdina z Moravy“ je pro mě naprosto výstižné.

 

Gazdina z Moravy

 

Všude dobře doma lépe

Ne nadarmo se říká, že všude dobře ale doma nejlépe. Po 20ti letech cestování a pobývání převážně v Anglii a Skotsku už i nás přitahovaly rodné kořeny zpátky domů. Čekal nás tady můj rodný domek se zahradami a políčkem (a ano – kam člověk dohlédl, samé 3 metrové kopřivy, plevel, houštiny divoce rostoucích bezinek..). Dům chátral a potřeboval, aby se o něj i polnosti někdo postaral. Nějak vše uzrálo v pocit, že nastal ten správný čas se vrátit a usadit.

 

Gazdina z Moravy

 

Návrat domů

Celý rok se otočil, ani nevíme jak a najednou byl dům plný adoptovaných psů a kočiček, slepicí z nouze, přibyly husy, kačeny a nakonec i manželovy vysněné ovečky a border kolie. Dnes už vím, že není nic pravdivějšího, než že všechno má svůj čas a své místo. Všechno, co jsem si za ty dlouhé roky vysnila, dnes držím v rukou a neměnila bych ani za nic na světě.

S mým mužem Erikem jsme oba děti narozené v Československu a stále se v mysli považujeme za jeden národ, jako bychom se nikdy nerozdělili. Milujeme a dodržujeme české a slovenské tradice a zvyky. Oba máme velmi blízko k folklóru a spoustu našich přátel jím žije (a my s nimi). Tancují, malují, tvoří… Folklor je prostě naše velká srdcovka a když se takto potkají dva co to cítí stejně, nemohla být naše svatba jiná než československá s nádechem folklóru.

 

Nové projekty “protože chci a protože mohu”

Stále mám ale ještě spoustu snů a přání, které bych chtěla v životě uskutečnit. Bez nich to ani nejde, protože život je podle mě cesta a ne cíl. Mám v hlavě spoustu projektů, kde se budu snažit pomáhat. Proč? Dovolím si použít název písničky mé oblíbené Lucie Bílé: „Protože chci, protože mohu“. Text celé této písně vlastně vystihuje úplně vše za mě.

Mezi mými současnými projekty najdete například Vrásky psí lásky, Slepice z vesnice anebo projekt Kam za českou kvalitou. Připravuji další krásné spolupráce, které mi dávají smysl. S lidmi, kteří jsou na stejné vlně jako já a je mi s nimi neskutečně dobře. Možná se k nim jednou připojíte právě i vy.

A v neposlední řadě – pokud bych mohla vás, kdo ted o mě čtete, motivovat k dalším krokům v životě možná i společně, bylo by mi nesmírným potěšením a ctí.

Tak vítejte v malém gazdovství – našem království.

 

Gazdina z Moravy

gazdina z Moravy gazdina z moravy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *