sdílet

07/12/2023

hana magula

Tip na dárek pro každého pejskaře

Kniha Psí život

A k tomuto tipu připojuji hned 2 velké bonusy.

Vlastně 3!

Ten první objevíte ihned po otevření knihy. Najdete v ní totiž osobní podpis autora, na míru pro každého čtenáře. Ano, Jaroslav Irovský opravdu sedí za stolem a podepisuje každou knihu zvlášť s péčí, láskou a myšlenkou, ke komu bude asi tento výtisk putovat.

Psí život je kniha, kterou nejspíš přečtete na tři zátahy najednou, jako tomu bylo u mě. Najdete v ní úsměvné povídání a vyprávění příběhu očima švýcarského ovčáka Ariho a jeho páníčka Jardy. A já zaručuji, že takovýto úhel pohledu na společenské soužití člověka a psa jste ještě nepoznali. Ostatně nejlépe to vystihuje samotné intro knihy přímo od autora Jaroslava Irovského: „Přeješ si poznat, co si myslí (tvůj) pes? Po přečtení této knihy tě to zase přejde. „ A já dodávám: “Ne, nepřejde!.” Je však pravda, že příběhy a rozmluvy Ariho psí party ze sídliště, tvořená jím, jorkšírem Terrym, anglickým buldokem Jackem a německým boxerem Rockym, se vám vryjí do paměti tak, že pokaždé, když uvidíte dva pejsky pohromadě, historky z této knihy se vám dozajista vybaví. Já sama mám doma pejsky tři, takže se při jejich sledování občas přistihnu při myšlenkách, o čem si asi povídají.

Chvílemi vás příběh zavede i do napínavých situací, kdy se zatajeným dechem držíte pěsti, aby vše dobře dopadlo. Věřím však, že po většinu času se budete potutelně usmívat a občas se neudržíte výbuchu smíchu.

Já osobně styl psaní a slovní zásobu pana Irovského velmi obdivuji, protože takovýto pohled na svět se jen tak nevidí. Ne nadarmo je také dvorním skladatelem známé české kapely Premier, jejichž   texty písní se ve stylu psaní tohoto autora v současné době výrazně odráží.

Věková kategorie této knihy?

Jak praví sám autor: „Upřímně, já ani nevím. Říkám vždy že od nácti výš. Knihu vlastní i mladší čtenáři a zatím nikdo nic nenamítal“. A pokračuje s tím, že: „Kniha si stejně jako já plave v pomyslných undergroundových literárních vodách“. A já dodávám: „…a právě proto je úplně jiná než všechny ostatní. Občas se se totiž při vyprávění pejsků o všem, co kolem sebe vidí a slyší, i lehce začervenáte.  Přečtení knihy však musím opravdu vřele doporučit. Získáte totiž opravdu nový rozměr toho, jak by se dal společenský psí a lidský svět vidět.

A teď k bonusu číslo 2

Z koupě každého výtisku Psího života podpoříte 50 korunami neziskovou organizaci Jezevčíci v nouzi. Tento útulek se stará o handicapované pejsky a i vy tak můžete touto koupí přispět např. na nový vozíček pro jednoho z nich. Mimo tyto dary  Jaroslav pořádá spoustu podporujících akcí jako je například  hudební benefiční festival OlPESt, na kterém jsem letos byla osobně. Krom úžasné atmosféry a muziky jsme si všichni odnesli hřejivý pocit u srdce. Díky Jardovi, jeho kolegyním a všem zúčastněným ve finále mezi Jezevčíky v nouzi a Záchytnou stanici Pateřín rozdělilo přes 106.000,- !

A třetí bonus?

Tím je osobní přístup autora ke každému člověku, který si knihu zakoupí. Nějakou dobu už se známe a vím nejen z jeho knih, že se za tou rádoby tvrdou slupkou přísně vypadajícího bručouna skrývá laskavý a hodný člověk, kterému není lhostejný celý tento svět, který se, co si budeme povídat, žene někam, kde to zavání průšvihem. Jarda to ví a vidí a jen vše svým psaním promítá do svých úvah. Upřímně jsem přesvědčena, že se od něj máme všichni co učit. I když on by za tyto slova jen nahodil ten svůj pokorný a zahanbený úsměv a skromně pronesl: „To si teda nemyslím…“ Ale já vím, že to tak je.

Koupí knihy splníte rovnou dva sny

První je obrovská pomoc Jezevčíkům v nouzi, protože když se dá korunka ke korunce, může z toho být ve finále něco překrásného a přínosného. A ten druhý sen? Poposunete tak autora alespoň o jeden krůček blíž k jeho vysněnému bydlení na samotě  v jeho milovaných Jeseníkách. A jestli je někdo, kdo si zaslouží aby se z těch malých krůčků staly sedmimílové kroky, pak je to právě autor této knihy.

Kniha  Psí život je v knihkupectvích dávno vyprodána, ke koupi je tak k dostání pouze zde. Podpořte prosím Jezevčíky v nouzi a Jardu  i vy. Udělejte dobrý skutek, který pomůže třeba i s návratem citu do ochrnutých psích tlapek, zatímco vám kniha přinese příjemné chvilky u čtení. Originalita stylu psaní autora je opravdu zaručena.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *