sdílet

06/06/2022

hana magula

Pečení už mám prý v genech

pečení už mám prý v genech

Moje první záblesky zájmu o vaření a pečení? Vzpomínám si, jak jsem jako sedmiletá s úžasem hleděla babičce pod ruky, když pekla koláče. V neděli ráno zadělala těsto, šla do kostela a když se vrátila, kolikrát bylo na stole “hrnečku vař” . Všechno vždycky dělala od oka a její odpověď na vše byla: “ Šak já ani nevím jak to dělám. Tak nějak to tam všecko dám a smíšám…” Nadýchané koláče s křupavými okraji, povidlovou náplní s tvarohem a nahoře bohaté “posýpátko”, jak babička u nás říkávala. Už nikdy jsem neměla v životě lepší. Ale něco málo jsem si z pečení s babičkou za ty roky zapamatovala a všichni říkají, že koláče ode mě jsou dobré. Že geny určitě zapracovaly. Tak snad ano a budu moct posouvat své recepty dál. 

 

pečení

 

Staré recepty z kufru na půdě

Může se to zdát jako klišé, ale opravdu jsme našla staré recepty po babičkách a prababičkách ve starém kufru na půdě. Jsou to polorozpadlé sešity a knihy, které drží pohromadě jen na vlásku. O deštivých víkendech je ráda pročítám, kochám se starodávným písmem a obdivuji, co všechno moji předci vařili a pekli. Recept na babiččiny koláče jsem tam ale nenašla, proto dodnes pouze improvizuji. Našla jsem také spoustu tašek s vystřiženými recepty, staré Praktické ženy a Dorky. Pro mě- nostalgickou duši staromódního Býka, jsou tyto staré zažloutlé a zaprášené salátové vydání knížek, časopisů a sešitů opravdu jedny z nejcennějších pokladů, co jsem na chalupě našla. Pořád si říkám, že se snad takových bláznů najde trošku víc a nejsem v tom sama. Najde?

 

Formičky, kamenina a další poklady

Když už peču něco z dávných dob, používám výhradně nádobí, které používala moje babička a maminka. Byla jsem naučená, že věc mám vyměnit až ta stará doslouží. Proto mé recepty nebudou provázet nablýskaný Kitchen Aid ale oranžový metličkový ETA mixer, který jsem používala od malička. Ne že bych po Kitchen Aidu netoužila..ale všechno má svůj čas a až doslouží starý, pořídím si nový. Celkově mám ráda retro styl a upřednostňuji ho před stylem moderním. Vždyť ty bábovky , maso a chleba ze starých kameninových nádob a forem, máloco se tomu chuťově vyrovná. A můj gazda- ten je naučený od výborné jídlo a pečení od maminky ze Slovenska a já v tomto stylu a linii ráda pokračuji. Se starodávnými věcmi a zvyky se nám prostě žije dobře a nic nového a moderního nám nechybí.

 

Přijměte prosím pozvání do mojí knihovničky “Receptů z truhly”. Budou v nich naše ověřené rodinné recepty, které se u nás pečou a vaří po generace. Ale také tam najdete recepty od jiných, mi blízkých lidí. A že jich je hodně. Určitě si v této kategorii vybere každý. Pravdou ale je, že doma nejíme jen tradiční jídla a občas u mě najdete v receptech i twist moderní kuchyně nebo recepty tzv. “co dům dal” A pokud byste pro mě měli nějaký recept na vyzkoušení, budu moc ráda když mi ho pošlete a já ho vyzkouším. Je jedno jestli ten zděděný po generacích nebo z moderní kuchyně. Ne že bych si chtěla vymrčovat, ale přiznám se, že raději peču než vařím. Takže až budete péct něco dobrého a řeknete si : “tohle by mohlo Gazdině z Moravy chutnat…”, určitě mi prosím recept pošlete, vyzkouším a ráda zveřejním. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *