sdílet

26/05/2022

hana magula

Úcta k psímu stáří

úcta k psímu stáří

Dlouhé roky mi nedávají spát osamělí senioři ze zvířecí říše. Nikdy nepochopím jedince, kteří své psí průvodce na konci života opustí. A že jsou jich plné útulky. Asi se to bude zdát někomu příliš, ale doufám, že takové lidi osud a karma na konci života ztříská do krychličky. Nebo to osud zařídí alespoň stejně – že celý život někoho milují a jsou mu věrní a na stáří je někdo prostě odloží, odkopne, nechá samé někde v lese uvázané u stromu, protože jsou staří, na obtíž, nepotřební.

 

Příběh o labradorovi v nouzi

Řeknu vám náš příběh. A možná pochopíte, proč tak smýšlím. Jednoho dne jsem brouzdala po facebookové stránce Labradoři v nouzi. A zahlédla jsem starého, šedivého obtloustlého labradora. Při pohledu na něj se ve mně něco pohnulo a začala jsem číst jeho příběh. Pejsek má 11 let a hledá domov. Ovšem pokud se nenajde někdo, kdo by si ho do neděle vzal, půjde do útulku. Proč? Protože se majitelé odstěhovali a nevzali ho s sebou. Bydlel na zahradě sám. 1 rok. (!) A teď se dům prodával, pes musel jít.

Od té doby co jsem Dina viděla, nemohla jsem myslet na nic jiného. Je sice hezké, že se za ním jeho majitelé jednou za čas zastavili. Ale já jsem viděla tak maximálně ty smutné oči uplakaného a nechápajícího Dina, který se za nimi smutně díval pokaždé, když odjížděli. Proč přijeli a ZASE mě nevzali s sebou? Proč odjíždí pryč? Co jsem jim udělal, proč už mě nechtějí? Lidé psali, že tam ležel sám na betonu v mrazech a věrně čekal, až se pro něj majitelé vrátí. Ale nevrátili. Na co si brát s sebou starého psa? Byl by jim asi jen na obtíž.

 

úcta k psímu stáří

 

Labradoři jsou věrní svému pánovi

Kdo znáte rasu labradora tak víte, jak moc jsou tito psi na pána fixovaní a věřím, že to že ho opustili, mu zlomilo srdce. A nikdo nechtěl starého šedivého epileptika, nenašel se nikdo, kdo by se ho ujal. A já jsem doma brečela a brečela a přiznávám, že jsem si Dina do naší rodiny vyprosila. Nevěděli jsem jak to uděláme finančně, měli jsem už jednoho zachráněného labradora, border kolii a kočičky z útulku, ovečky, husy, kačeny, slepice… Ale nemohla jsem ho tam nechat. Prostě nemohla. A ani poslat do útulku. Vím, že by tam brzy umřel steskem. V ten poslední den lhůty, kdy si pro něj mohl někdo přijet, se na mě manžel podíval tak, jak to umí jen on a řekl: „Prosím tě oblíkej se, jedeme pro něho…“

 

Jedeme pro něho

Věřte mi, že jsem nikdy nebyla rychleji vypravená z domu. Dovezli nám ho na půl cesty jedni milí sousedi z té vesnice. Hodní lidé, kteří za Dinem chodili, dávali mu mlsky, slibovali mu, že mu najdou dobrý domov. A našli. Dino je ten nejhodnější a nejvěrnější pes pod sluncem. (Ano vím, že pro vás je to ten váš…ale víte jak to myslím). Je tak vděčný za teplý pelíšek, pravidelnou stravu a léky, vitamíny na klouby a dlouhé večery s námi na gauči u televize. Už žádný studený beton, smutné prázdné pohledy, kdy se pro něj páníčci vrátí.

 

Najít pejskům nový domov

Ty emoce při přebírání Dina a sžívání se s ním byly tak neskutečně silné, že jsem si řekla, že bych moc ráda pomáhala pejskům najít domov a podporovat šanci na štěstí v rodině na sklonku života. Krásnou pohlednici Dina s názvem “Ke hvězdám” pro nás namalovala talentovaná ilustrátorka Nikol Müllerová. Tihle dva na obrázku, to přesně my. Já a Dino, sedící pod hvězdami a přející si, aby každá ta hvězdička na nebi přinesla štěstí nějakému staršímu pejskovi. Aby se jejich oči zase rozzářily, jako ty hvězdy a až přijde čas, aby vyhasly obklopené milující rodinou a ne smutné za klecí útulku.   

Za každou prodanou pohlednici jde část z prodeje na nějaký útulek, který se stará o psí seniory. A na začátek peníze poputují spolku Psí senioři v nouzi, který je mému srdci opravdu blízký a obdivuji neskutečné odhodlání a pevnou vůli paní Vendulky a Elišky. Já bych se asi už uplakala, vidět všechny ty nešťastná stvořeníčka kolem, čekající na své nové pány. A stejně to pořád nevzdávají a pomáhají dál.

Pokud byste i vy rádi podpořili můj projekt pro šanci na nový šťastnější život starých pejsků, pohlednice k zakoupení najdete ZDE.

A pokud byste si chtěli přečíst příběh našeho Dina, najdete ho na Instagramu pod účtem @vrasky_psi_lasky.

 

úcta k psímu stáří

 

Láska zachráněného zvířete trvá

A za mě chci moc poprosit. Pokud budete přemýšlet nad adopcí pejska, zvažte prosím adopci staršího pejska. Jsou neskutečně vděční za domov, každé pohlazení a pohled, který jim majitel věnuje. Třeba změníte svět a rozzáříte na nebi další šťastnou psí dušičku. Nezaslouží si být odloženi jako nepotřebné věci a i kdybyste měli rozjásat jejich srdíčko na posledních pár let života, má to smysl. Protože láska zachráněného zvířete je nekonečná a věčná. Tak jako hvězdy, na které se společně s Dinem na pohlednici díváme a přejeme si, aby měl každý pejsek svoji rodinu a domov.

Pro inspiraci kde můžete adoptovat starší pejsky nebo alespoň přispět na nějaký dobrý pamlsek, se podívejte ZDE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *